Banki zrzeszone w Spółdzielczej Grupy Bankowej umożliwiają użytkownikom aplikacji SGB Mobile założenie rachunku bankowego przy użyciu selfie. Proces otwarcia konta przebiega w środowisku bezpiecznym dla użytkownika – w jego aplikacji bankowej SGB Mobile – po zaakceptowaniu określonych zgód i wykonaniu zdjęć twarzy i dowodu osobistego.

Wprowadzenie tej innowacyjnej funkcji w bankowej aplikacji to między innymi efekt współpracy SGB-Banku z Ailleron. W ramach współpracy firma Ailleron dostarczyła: kompleksowy moduł do zdalnego procesu eKYC, aplikację mobilną oraz projekt UX, którego nadrzędnym celem było połączenie intuicyjności procesu z wymaganiami regulacyjnymi. Weryfikację biometryczną i dokumentu tożsamości zapewniła technologia firmy IDENTT.

Weryfikacja tożsamości następuje na podstawie biometrycznego porównania zdjęć dowodu osobistego z selfie klienta i po nagraniu kilku gestów użytkownika. Uruchomione rozwiązanie wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów indywidualnych i umożliwia im otwarcie rachunku bankowego w ciągu zaledwie kilku minut!

– Cieszymy się, że mobilny SGB-Bank może pochwalić się kolejnym przełomem – cyfrowym onboardingiem dla klientów indywidualnych banku i banków spółdzielczych SGB. Dzięki temu wymienione banki stają się w pełni cyfrowymi organizacjami. Jesteśmy dumni z uczestnictwa w tej zmianie, gdyż staliśmy się częścią procesu transformacji cyfrowej SGB. To wielkie wyróżnienie i zobowiązanie, dlatego dołożymy wszelkich starań, aby utrzymać tempo rozwoju, najwyższy poziom wsparcia i dostarczyć nowe, unikalne funkcjonalności dla klientów banków spółdzielczych SGB – podkreśla Maciej Kasprzak, General Manager Challenger Bank w Ailleron.