Jako partner wydarzenia, Ailleron wsparł tegoroczną edycję FinTech Talents Festival w Londynie, która odbyła się 13-14 listopada. Celem konferencji było stworzenie platformy do nawiązywania kontaktów z przedstawicielami globalnej społeczności skupionej wokół branży fintech i dzielenie się spostrzeżeniami na temat przyszłości różnorodnych usług finansowych.

Nasi eksperci Michał Walerowski, Maciej Kasprzak, Jakub Porzycki, Wojciech Duczkowski, Krzysztof Zygmunt, Zbigniew Glinka i Julita Wiatrowska wzięli udział w wydarzeniu, aby spotkać się z partnerami i klientami Ailleron oraz uczestnikami konferencji, a także odpowiedzieć na pytania dotyczące usług i produktów z zakresu analityki biznesowej, sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego.

Michał Walerowski razem z ekspertami branży finansowej z HSBC, MongoDB i Société Générale poprowadził panel dyskusyjny „Klucz do sukcesu: stawianie czoła wyzwaniom i ograniczeniom” w ramach wystąpień FTT AI Transformation Stage. Uczestnicy rozmawiali o złożonych aspektach integracji rozwiązań opartych na sztucznej inteligencji z istniejącymi systemami i sprawdzonych strategiach przyspieszających proces wprowadzania gotowych produktów na rynek.

Wywiad z Maciejem Kasprzakiem dla FinTech Talents Chats

Kierunek, jaki obraliśmy, aby pozyskać zainteresowanie usługami z zakresu przetwarzania i wzbogacania danych klientów w czasie rzeczywistym, wykorzystania modeli ML do analizy transakcji, rekomendacji produktów czy analizy behawioralnej, okazał się właściwy. Dużą popularnością cieszyły się nasze rozwiązania Generative AI służące do usprawniania i automatyzacji pracy (AI Prompter), wyszukiwania i podsumowywania dokumentów (AI Summary) oraz analizowania emocji klientów i pracowników firmy (AI Sentiment). Zainteresowanie tymi zagadnieniami przerosło nasze oczekiwania. W ciągu dwóch dni odbyliśmy ponad 70 spotkań z naszymi potencjalnymi klientami i partnerami!

Krzysztof Zygmunt
Senior Solution Advisor

Przeprowadziliśmy wiele rozmów i nawiązaliśmy cenne kontakty biznesowe. Wkrótce rynek może spodziewać się nowych usług, które z łatwością zintegrują się z aplikacjami bankowymi. Zaobserwowaliśmy wzrost zainteresowania usługami związanymi z uczeniem maszynowym, w szczególności Generative AI w bankowości (np. AI Prompter i ekstrakcja danych z dokumentów) oraz wzbogacaniem danych transakcyjnych poprzez modele ML. Dostrzegliśmy również rosnące zapotrzebowanie na rozwiązania takie jak Customer Data Platform (CDP) , które umożliwiają porządkowanie danych przechowywanych przez banki. Ponadto szybowce Ailleron widoczne na wielu zdjęciach okazały się najbardziej rozchwytywanym gadżetem konferencyjnym!

Jakub Porzycki
Machine Learning Team Leader

Cieszymy się, że mogliśmy być częścią jednego z najbardziej wpływowych wydarzeń łączących przedstawicieli branży fintech. Mamy zamiar kontynuować pofestiwalowe dyskusje z naszymi partnerami, dzieląc się wiedzą na temat opracowywania i wdrażania modeli uczenia maszynowego oraz autorskich rozwiązań opartych na sztucznej inteligencji, aby maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w firmowych danych.