Ailleron nawiązał współpracę z Billon, polsko-brytyjską firmą technologiczną świadczącą usługi z zakresu przetwarzania danych, pieniędzy i dokumentów takich jak umowy leasingowe na platformie blockchain. Naszym celem jest dostarczanie kompleksowych i najlepszych w swojej klasie rozwiązań, ze szczególnym naciskiem na prywatność danych, bezpieczeństwo, transparentność i pochodzenie produktu (ang. product provenance). Poprzez wspólne działania i wymianę wiedzy, zamierzamy usprawnić procesy wymiany, podpisywania oraz zarządzania dokumentami finansowymi, aby uprościć operacje i podnieść jakość obsługi klienta.

Główne obszary specjalizacji firmy Billon to:

• Blockchain: dostarczanie rozwiązań opartych na technologii blockchain do przesyłania i przechowywania cyfrowych aktywów, tokenów i dokumentów. Platforma Billon umożliwia zdecentralizowane i bezpieczne operacje.
  • Rozwiązania biznesowe: tworzenie narzędzi do zarządzania cyfrowymi dokumentami i danymi przy użyciu technologii blockchain, wspierając firmy w zwiększaniu efektywności i bezpieczeństwa procesów biznesowych.
  • Ochrona danych: technologia Billon umożliwia bezpieczne przechowywanie i udostępnianie informacji, zabezpieczając je przed nieautoryzowanym dostępem i modyfikacją.
  • Identyfikacja i autentykacja: opracowywanie rozwiązań gwarantujących bezpieczne potwierdzenie tożsamości oraz uwierzytelnianie użytkownika, w tym trzy rodzaje podpisów elektronicznych: prosty (SES), zaawansowany (AES) i kwalifikowany (QES), wraz z usługami doręczeń elektronicznych.

Billon wprowadza najnowocześniejszą technologię rozproszonej księgi (DLT), obejmującą mechanizmy proof-of-stake (PoS) i proof-of-authority (PoA) w celu zwiększenia wydajności i zrównoważonego rozwoju technologii blockchain. Ponadto Billon zapewnia kompleksowe przetwarzanie danych i dokumentów on-chain, spełniając najwyższe standardy prywatności danych. Co więcej, technologia Billon została doceniona przez europejską infrastrukturę usług blockchain (EBSI) za zbudowanie ogólnounijnej platformy blockchain dla inicjatywy Cyfrowy Paszport Produktu, prezentującej wydajność i skalowalność architektury klasy korporacyjnej.

Nasze partnerstwo stanowi krok naprzód w kierunku poprawy efektywności energetycznej i skalowalności technologii blockchain. Połączenie doświadczenia firmy Billon w dostarczaniu usług opartych na blockchainie z umiejętnościami ekspertów Ailleron w zakresie tworzenia oprogramowania biznesowego, stanowi obietnicę przełomowych zmian w sektorze usług finansowych.

Współpraca z firmą Billon jest również kluczowa dla dalszego rozwoju platformy LiveBank, umożliwiając osiągnięcie synergii w pozyskiwaniu nowych klientów oraz wspólnym eksplorowaniu międzynarodowych rynków. LiveBank, platforma do interaktywnej komunikacji i zaawansowanej obsługi klientów dla banków i instytucji finansowych, wyposaża pracowników w narzędzia do skutecznej sprzedaży i cross-sellingu. LiveBank nie tylko znacząco poszerza możliwości doradców, ale także przyczynia się do digitalizacji obsługi klienta, podnosząc jakość interakcji.

„Dzięki współpracy z firmą Billon, kompleksowe portfolio Ailleron, obejmujące usługi z zakresu technologii finansowych, bankowość korporacyjną, biznesową, a także rozwiązania leasingowe i platformę omnichannel LiveBank – wznosi bezpieczeństwo i wydajność na nowy poziom. Nasi klienci teraz mogą czerpać korzyści z transparentności i integralności, jakie oferuje technologia blockchain”.

Łukasz Byrski
General Manager LiveBank Cloud w Ailleron