FacebookTwitter LiveBank – wirtualny oddział banku stworzony przez spółkę Ailleron, umacnia swoją pozycję wiodącego dostawcy video bankowości na rynkach azjatyckich. Dzięki wdrożeniom systemu w oddziałach globalnego Standard Chartered Bank m.in. w Chinach, Indiach, Malezji czy Singapurze firma dołączyła do pierwszej ligi rozwiązań video bankingu na świecie. Doskonałe dopasowanie rozwiązania do specyfiki sektora bankowego oraz szybka adopcja LiveBanku w regionie APAC, otworzyła drzwi do uruchomienia filii Ailleron w Singapurze i poszerzenia sieci partnerskiej o firmy świadczące usługi VAR (Value Added Reseller).

Ailleron nawiązał współpracę z firmą FintQ, będącą częścią grupy Voyager Innovations. Firma działa w branży nowych technologii w sektorze bankowo – finansowym. W Ailleron FintQ dołączy do grona partnerów handlowych i będzie reprezentować LiveBank na Filipinach. Strategie działania obu firmy w tym zakresie są zbieżne: zapewniają wygodę, łatwość i bezpieczeństwo transakcji w zdalnym kontakcie klienta z bankiem.

W ostatnich latach w Azji i na Pacyfiku nowe technologie sprawnie zastąpiły tradycyjne rozwiązania. LiveBank, dzięki referencyjnym wdrożeniom, coraz wyraźniej zaznacza swoją obecność w regionie. Partnerstwo z filipińskim FintQ jest więc ważnym elementem strategii rozwoju produktu.

Badania KcKinsey & Company wskazują, że tylko 12% respondentów z Filipin korzysta z bankowości internetowej, podczas gdy w innych krajach rozwijających się w regionie, procent ten stanowi 28% cyfrowych użytkowników. Na relatywnie niskim poziomie jest również mobilny dostęp do konta przy użyciu smarfona, korzysta z niego tylko 9% posiadaczy urządzenia, podczas gdy średnia dla pozostałych krajów regionu to 26%. O realnym zapotrzebowaniu na cyfryzację sektora bankowego świadczy fakt, że 65% ankietowanych deklaruje możliwość otwarcia rachunku w nowym banku, gdy ten zaoferuje odpowiedni poziom cyfrowej obsługi (średnia w regionie to 56%).

Rynek APAC to dla nas ogromny potencjał. Niemal 100 mln ludności, dynamiczny rozwój banków, a w szczególności wzrastający poziom digitalizacji i otwartość na innowacje. Najlepszym tego dowodem są prowadzone prace legislacyjne dotyczące zdalnej weryfikacji klienta tzw. onboardingu. LiveBank daje bankom taką możliwość - mówi Tomasz Maciantowicz Global Sales Channels Managing Director w Ailleron.

Upowszechnienie cyfrowej bankowości na Filipinach jest więc tylko kwestią czasu. LiveBank, który został przetestowany w regionie pod kątem wsparcia zarówno dla banku, jak i klienta, może dużo zaoferować filipińskim cyfrowym konsumentom.