Uruchomienie LiveBanku w kolejnych krajach to efekt coraz większego zainteresowania wirtualnymi oddziałami, które pozwalają bankom na dostarczanie wysokiej jakości usług w nowoczesnej i oczekiwanej przez klientów formie. To kolejne wdrożenia stworzonego przez spółkę Ailleron systemu virtual bankingu, który służy już klientom tego banku w Malezji, Singapurze, Chinach, Tajwanie i Hongkongu.

Klienci Standard Chartered otrzymują wiele udogodnień, w tym m.in. dostęp do praktycznie pełnej oferty banku, możliwość skontaktowania się z doradcą w wygodnym dla siebie momencie (niezależnie od godzin funkcjonowania placówki) i z dowolnego miejsca na świecie. Mogą także przesłać online podpisane dokumenty czy sfinalizować większość operacji bankowych bez wychodzenia z domu. Bank zapewnia klientowi obsługę transakcji finansowych od momentu rozpoczęcia, do ich autoryzacji i zamknięcia – a wszystko za pośrednictwem wysokiej jakości bezpiecznych połączeń wideo, audio lub czatu.

Dzięki rozwiązaniu typu virtual banking, zarówno sektor bankowy, jak i klient otrzymują wsparcie, które gwarantuje obsługę jak w przypadku tradycyjnych oddziałów, ale w znacznie szybszej i wygodniejszej formie. LiveBank został stworzony i przetestowany jako system zapewniający najwyższy poziom bezpieczeństwa zawieranych podczas połączenia transakcji, a także dostosowany do regulacji i wymagań konkretnych rynków. – tłumaczy Piotr Skrabski, General Manager LiveBank w Ailleron SA.

Standard Chartered Bank, jako jeden z pierwszych banków na tzw. rynkach wschodzących, odpowiedział na potrzeby digitalowych konsumentów, podnosząc tym samym swoją konkurencyjność.

Video bankowość polega na zapewnieniu naszym klientom większego wyboru i wygody, mówi Karen Fawcett, prezes Retail Banking w Standard Chartered Bank. Teraz klient nie musi przychodzić do oddziału, aby porozmawiać z kimś twarzą w twarz. Inwestujemy w technologie, które sprawiają, że bankowość jest bezpieczna, prosta i osobista dla naszych klientów [1]

Wirtualne oddziały banków wpisują się w trendy rynkowe postępującej cyfryzacji dziedzin życia, a przede wszystkim odpowiadają na potrzeby biznesowe banków i komunikacyjne ich klientów.

W oparciu o doświadczenie, jakie zdobyliśmy w kraju i zagranicą, LiveBank jest rozwijany o innowacyjne technologie biometryczne. Naszym celem jest usprawnienie procesów bankowych, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa i dostosowaniu do wymogów prawnych rynku finansowego. Obecnie prowadzimy zaawansowane prace nad rozwinięciem LiveBank o elektroniczną procedurę weryfikacji klienta tzw. Know Your Customer – mówi Piotr Skrabski, General Manager LiveBank w Ailleron SA.