Ailleron, software house specjalizujący się w usługach technologii finansowej, oraz MongoDB ogłosiły partnerstwo technologiczne, aby zaoferować instytucjom finansowym platformę danych i usługi nowej generacji.

Firmy finansowe stają dziś w obliczu szybko rosnącej ilości i różnorodności danych. Decydenci usług finansowych potrzebują więc wsparcia , aby sprostać wyzwaniom związanym z wysokimi kosztami, złożonością wdrażania i zarządzania tradycyjnymi bazami danych oraz rosnącą konkurencją. Gdy presja z rynku się nasila, organizacje potrzebują platformy danych, która dostosuje się do najbardziej wymagających kryteriów, a jednocześnie jest intuicyjna, skalowalna i bezpieczna.

„Pomimo reputacji konserwatywnych i powolnych w przyjmowaniu nowych technologii, instytucje finansowe znajdują się obecnie w erze zmian, a wymagania klientów i nowi konkurenci popychają je do przodu. Aby sprostać tym wyzwaniom, organizacje potrzebują solidnej, elastycznej i niezawodnej platformy danych, która zarówno chroni wrażliwe dane, jak i umożliwia szybkie wprowadzanie innowacji” - powiedział Joerg Schmuecker, Director of Industry Solutions w MongoDB. „Połączenie deweloperskiej platformy danych MongoDB z doświadczeniem Ailleron sprawi, że taka platforma stanie się rzeczywistością dla instytucji finansowych."

Organizacje finansowe są również coraz bardziej świadome zagrożeń związanych z przestarzałymi technologiami oraz potrzebują innowacyjnych rozwiązań, które pomogą im chronić i maksymalizować potencjał danych.

„Infrastruktura Legacy, która nie spełnia wymagań nowoczesnych aplikacji i nie może wspierać istniejących i nowych obciążeń, po prostu przestaje być opłacalnym rozwiązaniem. Dlatego nasi klienci są zainteresowani inwestowaniem w analitykę w czasie rzeczywistym , przechowywanie kluczowych zasobów oraz transakcje ACID (atomowość, spójność, izolacja i trwałość).” - powiedział Michał Walerowski, Business Unit Director AI/ML & Data Solutions w Ailleron. „Ponadto, nasze wyspecjalizowane modele uczenia maszynowego i usługi finansowe związane z danymi uzupełniają istniejące systemy klientów."

Wspólne kompetencje Ailleron i MongoDB pozwolą instytucjom finansowym wykorzystać potencjał platform danych nowej generacji. Pozwoli to na maksymalne wykorzystanie danych przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa i ochrony przed oszustwami.

O Ailleron
Ailleron SA to dynamiczna grupa kapitałowa z siedzibą w Krakowie, notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Ailleron rozwija oprogramowanie dla fintechów, banków, firm leasingowych i innych podmiotów z branży finansowej, głównie w Europie i Azji Południowo-Wschodniej. Misją firmy jest uczynienie doświadczeń finansowych łatwymi i przyjemnymi dla każdego. Zespół ekspertów Ailleron tworzy innowacyjne rozwiązania IT oparte na technologii chmury, data science i sztucznej inteligencji. Do klientów Ailleron należą m.in. CitiBank, ING, Santander, BNP Paribas, Standard Chartered i Credit Agricole. Grupa Ailleron obsługuje ponad 200 klientów w 40 krajach i zatrudnia ponad 1500 wysokiej klasy specjalistów.

O MongoDB
MongoDB jest platformą baz danych, która umożliwia tworzenie i przekształcanie branż poprzez uwalnianie mocy oprogramowania i danych. MongoDB, z siedzibą w Nowym Jorku, ma ponad 40 800 klientów w ponad 100 krajach. Platforma bazodanowa MongoDB została pobrana ponad 365 milionów razy, a na kursy MongoDB University zarejestrowano ponad 1,8 miliona osób. mongodb.com
mongodb.com