Ailleron, software house dostarczający usługi i rozwiązania IT dla branży finansowej, oraz Nethone, globalna firma, która dzięki technologii ML pomaga zapobiegać oszustwom płatniczym w kanałach online, ogłosiły partnerstwo technologiczne. Celem współpracy jest doskonalenie usług cyfrowych dla bankowości detalicznej i rozwój oferty KYC (Know Your Customer). Współpraca z Nethone dodatkowo wzbogaci ofertę Ailleron w zakresie cyberbezpieczeństwa, AML (przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy) i zapobiegania oszustwom finansowym.

Partnerstwo zostaje zawarte w czasie, gdy cyberzagrożenia są nie tylko wszechobecne, ale też coraz bardziej wyrafinowane. Oszuści stale doskonalą narzędzia i techniki potrzebne do popełniania przestępstw i prób obejścia systemów antyfraudowych i AML. Dzięki rozwiązaniom Nethone, Ailleron może stawić czoła tym wyzwaniom, jednocześnie ulepszając doświadczenia klientów dzięki skutecznemu uwierzytelnianiu wszystkich użytkowników bez negatywnego wpływu na ich doświadczenia.

“Nasi klienci instytucjonalni mierzą się z wyzwaniami usprawnienia interakcji z klientami podczas weryfikacji tożsamości (IDV) oraz poprawą ich doświadczeń w zakresie cyfrowej rejestracji i uwierzytelniania. Partnerstwo z Nethone pozwoli nam wdrażać oczekiwane przez nich rozwiązania w tych obszarach. W 2023 roku kontynuujemy adaptację uczenia maszynowego do wsparcia specjalistów ds. bezpieczeństwa, ryzyka, AML, zarządzania oszustwami i zgodności. Normą stają się algorytmy, które mogą analizować setki parametrów kontekstowych i uczyć się na podstawie informacji zwrotnych z istniejących procesów przeciwdziałania nadużyciom” – podkreśla Michał Walerowski, Business Unit Director AI/ML & Data Solutions w Ailleron.

Współpraca między firmami następuje kilka miesięcy po dołączeniu Nethone do Grupy Mangopay, dzięki czemu firma zyskała dostęp do 75 milionów euro inwestycji kapitałowej. Ponadto, od momentu powstania w 2016 roku, Nethone z powodzeniem współpracuje z ponad 100 międzynarodowymi firmami z branży eCommerce, dóbr cyfrowych i finansów.

“Cieszymy się na współpracę z Ailleron i możliwość innowacyjnego wsparcia ich oraz ich klientów w osiąganiu sukcesu komercyjnego. Nasze rozwiązania nie tylko wspomagają działania w zakresie cyberbezpieczeństwa oraz skutecznie wykrywają i zapobiegają oszustwom, ale również pozytywnie wpływają na ogólne doświadczenie użytkowników – coś, do czego obie firmy przywiązują dużą wagę. Takie podejście jest kluczem do sukcesu” – powiedział Hubert Rachwalski, CEO Nethone. said Hubert Rachwalski, CEO of Nethone.

O Ailleron

Ailleron świadczy usługi rozwoju oprogramowania dla fintechów, firm leasingowych, banków i innych podmiotów z branży finansowej, głównie w Europie i Azji Południowo-Wschodniej. Misją firmy jest uczynienie doświadczeń finansowych łatwymi i przyjemnymi dla każdego. Ailleron tworzy innowacyjne rozwiązania IT oparte na technologii chmury, data science i sztucznej inteligencji. Do klientów Ailleron należą takie banki jak Citibank, ING, Santander, BNP Paribas, Standard Chartered i Credit Agricole. Grupa Ailleron świadczy usługi dla ponad 200 klientów w 40 krajach i zatrudnia ponad 1500 specjalistów w Europie i Ameryce. Od 2011 roku jest spółką giełdową.

O Nethone

Nethone to oparta na uczeniu maszynowym firma działająca w modelu SaaS, która zapobiega oszustwom w kanałach online, chroniąc użytkownika na każdym etapie procesu zakupowego. Umożliwia sprzedawcom internetowym i instytucjom finansowym kompleksowe zrozumienie ich użytkowników (zarówno dobrych, jak i złych) dzięki nagradzanej technologii profilowania, którą nazywa Know Your User (KYU). Autorskie profilowanie online i technologia oparta na AI pomagają Nethone wykrywać i blokować ryzykownych użytkowników, zachowując pozytywne doświadczenia zakupowe wśród wiarygodnych klientów. Nethone to także najszybciej rozwijająca się firma technologiczna w Polsce według Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2021.

nethone.com