Zakończyliśmy wrześniowe spotkanie z cyklu Śniadań Technologicznych FTB. W historycznym budynku Klubu Bankowca Związku Banków Polskich spotkali się przedstawiciele sektora bankowego i IT, by rozmawiać o technologii, która stanowi klucz do zrozumienia przyszłych przemian w placówkach bankowych. Wydarzenie poprowadził zespół ekspertów z Ailleron, LiveBank, i Accenture Poland – firmy świadczącej usługi z zakresu doradztwa technologicznego, chmury obliczeniowej i cyberbezpieczeństwa.

Spotkanie otworzył Włodzimierz Kiciński, wiceprezes Związku Banków Polskich, który zwrócił uwagę na potrzebę dostosowania sektora bankowego do ewoluujących oczekiwań współczesnych, zdigitalizowanych klientów. Ponadto podkreślił konieczność oceny efektywności działania placówek bankowych w kontekście obecnych zmian rynkowych.

Mateusz Grys, LiveBank Cloud Product Manager w Ailleron, podczas swojego wystąpienia argumentował, że nowoczesne rozwiązania technologiczne mogą być nieocenionym wsparciem w codziennej pracy pracowników banku, dostarczając narzędzi do skuteczniejszej sprzedaży i upsellingu.

Równie interesującym zagadnieniem poruszonym w trakcie spotkania była koncepcja optichannel, która zakłada zintegrowane podejście do obsługi klienta za pośrednictwem różnych kanałów komunikacji. W ramach tej strategii, banki tworzą spójne i płynne doświadczenia, niezależnie od tego, czy klienci korzystają z ich usług w stacjonarnym oddziale, poprzez bankowość internetową, aplikacje mobilne, czy też inne kanały. Idea optichannel opiera się na założeniu, że odbiorcy mają możliwość swobodnego przechodzenia między różnymi kanałami kontaktu w zależności od swoich potrzeb i preferencji, a bank zapewnia jednolitość informacji oraz jakość obsługi we wszystkich tych punktach styku.

Transformację oddziałów napędzają zmieniające się oczekiwania konsumentów, postępujący rozwój technologii, wysokie koszty operacyjne związane z utrzymaniem tradycyjnych placówek i rosnąca popularność hybrydowego modelu pracy, która wpływa również na doradców bankowych. Należy zadbać o to, aby proces cyfrowej ewolucji ograniczał do minimum niedogodności, jakie napotykają klienci podczas stacjonarnej wizyty. Istotne jest skrócenie czasu oczekiwania na konsultację, optymalizacja długiej ścieżki klienta, która zaczyna się od momentu opuszczenia domu, oraz zagwarantowanie spersonalizowanego podejścia ze strony doradców – przekonywał Mateusz Grys.

Piotr Piątosa, COO i Wiceprezes Ailleron, poruszył kwestię usprawnienia procesów i optymalizacji dostępu do oddziałów bankowych, aby zapewnić klientom wygodę, łatwość i szybkość obsługi.

Maciej Jopyk, Dyrektor Zarządzający w Accenture Polska odpowiedzialny za dział Strategy & Consulting, mówił o rosnącym wpływie sztucznej inteligencji na sektor finansowy i omawiał globalne trendy w ewolucji oddziałów bankowych, takie jak smart branches i metaversum.

Cennymi uwagami podzielił się Jakub Bogusz, Dyrektor Zarządzający Działem Bankowości Detalicznej w ING Banku Śląskim. Nawiązując do wdrożenia LiveBank Cloud wyjaśnił, że odpowiedzią banku na wątpliwości pracowników dotyczące wprowadzenia nowoczesnych narzędzi obsługi był cykl szkoleń przeprowadzonych przez zespół LiveBank. Dzięki temu obawy zostały rozwiane, co przełożyło się na wysokie oceny zadowolenia ze zdalnego kanału, zarówno wśród agentów, jak i klientów. Obecnie ING korzysta z rozwiązania od Ailleron do obsługi i sprzedaży kredytów hipotecznych oraz planuje poszerzyć współpracę na inne dziedziny.

W spotkaniu wzięli też udział przedstawiciele zespołów Ailleron i LiveBank – General Manager Łukasz Byrski, Senior Solution Advisor Zbigniew Glinka, Business Development Manager Maciej Mazurkiewicz i Key Account Manager Daniel Walczyk.

Wszystkim uczestnikom Śniadania Technologicznego FTB dziękujemy za aktywny udział w wydarzeniu, wiele owocnych dyskusji i chęć do dzielenia się spostrzeżeniami na temat wyzwań i możliwości płynących z wdrażania innowacji w sektorze bankowym.