Ailleron po raz kolejny został wybrany przez Grupę Telekom Austria do wdrożenia nowego systemu mobilnej rozrywki Ringback Tones. Muzyka zagra w słuchawkach abonentów operatora A1, należącego do Telekom Austria Group (TAG).

Grupa Telekom Austria, notowana na wiedeńskiej giełdzie papierów wartościowych, jest wiodącym dostawcą cyfrowych usług i rozwiązań komunikacyjnych w Europie Środkowej i Wschodniej z ponad 24 milionami klientów, obecnie działających w siedmiu krajach m.in. w Austrii i Słowenii (A1) i Bułgarii (Mobiltel).

Pierwsze wdrożenie dla bułgarskiego operatora Mobiltel, uruchomione w 2016 roku, realizowane jest w modelu revenue share, gdzie Ailleron wraz z partnerem dba o marketing usługi, w zamian za udział w przychodach. Realizując prace, Ailleron pokazał zarówno kompetencje, jak i zdolność do generowania solidnego i stałego strumienia przychodu. Dzięki działaniom zespołu Ailleron operator zanotował wzrost bazy abonentów usługi o 600% w ciągu 10 miesięcy. Abonenci mają dostęp do 96% utworów dostępnych na tym rynku, co zdecydowanie wpłynęło na dynamiczny wzrost bazy użytkowników usługi. Osiągnięte efekty przekonały władze grupy, aby poszerzyć zakres współpracy o kolejny rynek.

Nowe wdrożenie w A1 również będzie rozliczane w modelu podziału przychodów (revenue share), w którym Ailleron dostarcza rozwiązanie oraz usługi marketingowe przez cały okres trwania kontraktu, co zapewni stały, kilkuletni strumień dochodu. System zostanie uruchomiony do końca października 2017 roku, a w czwartym kwartale 2017 wraz z migracją obecnych użytkowników zostanie rozpoczęta monetyzacja inwestycji.

"Kolejne wdrożenie platformy Ringback Tone poza granicami Polski umacnia pozycję Ailleron, jako eksperta w obszarze produktów Value Added Services dla operatorów telekomunikacyjnych. Jednocześnie gwarantuje rozwój obszaru produktów dostarczanych w modelu revenue share, co będzie miało wpływ zarówno na przychody z tego obszaru, jak i na jego rentowność. Nowy kontrakt cementuje współpracę pomiędzy Ailleron a członkami grupy Telekom Austria Group. Obie strony liczą na udaną i owocną współpracę. – mówi Tomasz Kiser, Wiceprezes Ailleron SA i General Manager działu Telekomunikacyjnego.