Innowacyjna platforma dla bankowości mobilnej stworzona przez NAMU Systems, amerykański startup fintech zatrudniający polskich informatyków, zdobyła tytuł "Top Innovation" w konkursie Citi Mobile Challenge EMEA.

Przyznanie jednej z głównych nagród w konkursie umożliwia NAMU nawiązanie komercyjnej współpracy z Citi oraz, potencjalnie, udostępnienie rozwiązania klientom tego banku na całym świecie. NAMU zaprezentowało swój rewolucyjny produkt na spotkaniu konkursowym zorganizowanym w kwietniu tego roku w Warszawie, jako jeden z finalistów Citi Mobile Challenge EMEA. Idea „Joyful banking”, którą NAMU promuje, została zauważona i wysoko oceniona już podczas tamtej imprezy.

Nagroda przyznana przez Citi jest drugim ważnym wyróżnieniem branżowym uzyskanym przez platformę NAMU w tym miesiącu. W maju publiczność konferencji FinovateSpring 2015 w kalifornijskiej w Dolinie Krzemowej, wybrała to rozwiązanie, jako jedno z najlepszych zaprezentowanych uczestnikom w tym roku i przyznała NAMU tytuł „Best of Show”.

Citi spotkało się z zespołami wyłonionymi w ramach konkursu obejmującego region EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka) na spotkaniach w Londynie, Warszawie, Jerozolimie i Nairobi. Międzynarodowe jury, złożone z kadry kierowniczej banku i niezależnych ekspertów, oceniało zaprezentowane rozwiązania mobilne na podstawie kryteriów technologicznych i biznesowych.

Do konkursu Citi Mobile Challenge EMEA zgłosiło się ponad 740 zespołów ze 101 krajów. Podczas czterech spotkań konkursowych, które odbyły się tej wiosny, zostały nam zaprezentowane najróżnorodniejsze rozwiązania technologiczne. Ich twórcy mają ogromny potencjał żeby wesprzeć zmiany zachodzące w bankowości, które z kolei wpłyną na rozwój innych branż gospodarki. Możliwość współpracy z tymi ludźmi jest dla nas ekscytującą perspektywą. – podsumowała Heather Cox z Zarządu banku-organizatora.

Nasze rozwiązanie odpowiada na istotne potrzeby klientów banków, dlatego jest idealnym narzędziem do tego żeby wesprzeć Citi w budowie pozycji wiodącego innowatora wśród globalnych banków detalicznych. W technologiach mobilnych czas biegnie bardzo szybko, dlatego zadania, jakie przed nami stoją, chcemy zacząć realizować możliwie jak najszybciej. – powiedział Thomas Ko, Prezes i współzałożyciel NAMU Systems.

Jesteśmy zaszczyceni i bardzo zadowoleni z otrzymania tak pożądanej nagrody. Zespół NAMU to najlepsi specjaliści w dziedzinie technologii mobilnych. Nie możemy doczekać się współpracy z Citi, która pozwoli w pełni wykorzystać potencjał naszej platformy i wspólnie osiągnąć sukces komercyjny. – powiedział Piotr Budziński, CEO i współzałożyciel NAMU, kierujący zespołem informatycznym.

O NAMU

NAMU Systems to młody, amerykański start-up. Firma ma swoją siedzibę w Nowym Jorku oraz biura w Warszawie i Krakowie, gdzie zatrudnieni są polscy inżynierowie. Założyciele NAMU posiadają unikalne doświadczenie w branży bankowej na całym świecie, co pozwala im doskonale rozumieć zarówno potrzeby nabywców platformy, czyli globalnych banków, jak i użytkowników aplikacji mobilnej - klientów banków. Innowacyjna platforma NAMU wraz z aplikacją wyszła już z fazy testów i produkt jest gotowy do wdrożenia.

Założyciele NAMU mają unikalne doświadczenie bankowe, co pozwala im na pełne zrozumienie zarówno potrzeb nabywców platformy, tzn. globalnych banków, jak i użytkowników aplikacji mobilnej – ich klientów.

Misją NAMU Systems, którą firma konsekwentnie realizuje, jest maksymalne uatrakcyjnienie korzystania z usług bankowych przez klientów.