W lipcu bieżącego roku Hotel Daniela postanowił wdrożyć rozwiązania technologiczne spółki Ailleron. Jest to już trzeci hotel w Szwajcarii, który wykorzystuje możliwości, jakie dostarcza iLumio.

Od 2016 roku pomyślnie współpracujemy z hotelami w Szwajcarii. W ostatnich miesiącach udało się wzbogacić kolejne hotele o nasze technologie. Do tej pory nasza aplikacja iLumio TV była dostępna w dwóch hotelach w mieście Zermatt. Od lipca dołączył do nich czterogwiazdkowy hotel Daniela. W najbliższym czasie, wspólnie z naszym niemieckim Partnerem planujemy następne wdrożenia – mówi Justyna Michalczyk, General Manager BU iLumio.

Hotele Zermatt korzystają z najbardziej rozbudowanej technologii iLumio TV. Pozwala ona na administrowanie pomieszczeniami za pośrednictwem telewizora LG z wbudowanym systemem iLumio opartym o platformę Web OS 3.0. Hotel Daniela wyposażony został w 30 nowych telewizorów, które umożliwiają zarządzanie pokojem, czyli na przykład regulowanie natężenia oświetlenia zgodnej z preferencjami i ustawienie optymalnej temperatury pokoju.

Za pomocą telewizora gość może dowiedzieć się o wszystkich atrakcjach, jakie zapewnia hotel. Zapisać się np. na zajęcia taneczne, zarezerwować stolik w restauracji. Zostanie to zsynchronizowane z kalendarzem, a przypomnienia o wydarzeniach będą wyświetlały się na ekranie telewizora. Gość może także dokonywać zakupów w sklepie z pamiątkami lub kiosku hotelowym nie wychodząc z pokoju, tylko za pośrednictwem aplikacji dostępnej w telewizorze. Wydatki automatycznie dopisują się do rachunku gościa.

Ponadto dzięki integracji z systemami lokalnymi użytkownik otrzymuje możliwość oglądania nie tylko czołowych programów, które zapewnia aplikacja, ale także programów regionalnych. Taka integracja sprawia, że gość na bieżąco będzie uzyskiwał informacje z danego obszaru, przez to dowie się o wszystkich wydarzeniach dziejących się nie tylko w samym hotelu, ale też w okolicy. Dane aktualizowane się automatycznie bez konieczności dodatkowego zarządzania nimi.

Dodano także możliwość obserwowania na żywo wydarzeń, które mają miejsce na stokach narciarskich. Pozwala to na zobaczenie panujących warunków atmosferycznych, temperatury, ilości użytkowników. Dzięki czemu gość, na podstawie rzetelnych danych, może podjąć decyzję o sposobie spędzenia urlopu.

Ekran telewizora to także doskonałe narzędzie promocji hotelu oraz spersonalizowanie informacji, jakie przekazywane są do gościa hotelowego. Przekazanie imiennego powitania lub zaproszenia na wydarzenie pozytywnie wpływa na opinie gościa o placówce, co w dobie szybkiego przekazywania informacji staje się doskonałym źródłem reklamy.