Ailleron zakłada, że 2024 rok będzie lepszy od ubiegłego i uda się zrealizować akwizycje, nad którymi obecnie pracuje spółka oraz wzmocnić jej pozycję na rynku amerykańskim. Do końca roku planuje mieć ponad 200 specjalistów z zakresu data science i machine learning. Chce nie tylko zatrudniać specjalistów od AI, ale także w dużym stopniu po prostu ich szkolić.

Mamy nadzieję, że rok 2024 będzie lepszy. Branża IT w USA w III kw. zeszłego roku znalazła się już w obszarze równowagi zatrudnienia. Firmy powoli zaczynają zastanawiać się nad nowymi inwestycjami i związanymi z tym rekrutacjami, zwłaszcza w obszarze AI. Bieżący rok widzimy bardzo pozytywnie i mamy nadzieję, że zrealizujemy akwizycje, nad którymi pracujemy. Liczymy, że zrealizujemy nasze cele strategiczne i wzmocnimy swoją pozycję na rynku amerykańskim.

Rafał Styczeń

CEO / Group CEO

Ailleron

Rafał Styczeń wskazał również, że Ailleron wiąże duże nadzieje z LiveBank (jeden z flagowych produktów w segmencie FinTech), gdzie spółka dokonała dużych inwestycji w poprzednich latach, a najnowsze kontrakty podpisane w branży leasingowej pokazują, że nakłady poniesione przede wszystkim w uchmurowienie rozwiązania zaczną przynosić efekty.

LiveBank jest teraz dla nas flagowym produktem. Wpasowujemy się obecnie w trendy branży bankowej, gdzie banki ograniczają liczbę oddziałów i tną koszty, a jednocześnie chcą być blisko klienta. LiveBank to właśnie narzędzie, które umożliwia kontakty między klientem, a bankiem, przy zmniejszającej się liczbie placówek.

Piotr Piątosa

Wiceprezes Zarządu, COO

Ailleron

Ailleron pracuje nad wejściem w nowe segmenty i wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Sztuczna inteligencja spowoduje zmianę pewnych paradygmatów w wielu branżach, a to okazja na zmiany liderów rynku. Nasza pozycja w potencjalnym wchodzeniu w nowe branże jest silniejsza niż była do tej pory, gdyż bazuje w coraz większym stopniu na technologii. Prognozy w branży IT na 2024 są bardzo dobre.

Rafał Styczeń

CEO / Group CEO

Ailleron

Więcej o planach i perspektywach rozwoju spółki Ailleron w pełnym wywiadzie z przedstawicielami zarządu opublikowanym w PAP Biznes (the interview in Polish):