Firma Software Mind bierze udział w projekcie WeSenseIt, który jest współfinansowany ze środków UE.

Celem programu jest stworzenie oprogramowania prognozującego i ostrzegającego przed nadchodzącą powodzią z jednoczesnym wsparciem przekazu informującego o sytuacji hydrologicznej, a także wspierającego zarządzanie sytuacją kryzysową.

Projekt, poza danymi o wysokim wolumenie pochodzącymi z czujników fizycznych, wykorzystuje również siłę ludzkiej obserwacji, jako istotny element systemu wczesnego ostrzegania. Uczestnicy dokonują pomiarów przy użyciu nowych aplikacji opracowywanych obecnie w ramach projektu i przesyłają informacje oraz obrazy przez telefon komórkowy. Nowa technologia jest obecnie testowana w trzech wyjątkowo zagrożonych rejonach Europy: Doncaster (Wielka Brytania), Delft (Holandia) oraz Alto Adriatico (Włochy).

Podczas realizacji tego etapu projektu rola Software Mind polegała na dostarczeniu skalowalnej architektury wspierającej za pomocą narzędzi Big Data, zbieranie danych w masowych ilościach, pochodzących z dużej liczby sensorów hydrologicznych i meteorologicznych, a także z aplikacji mobilnych, sieci społecznościowych i systemów zewnętrznych. Zespół projektowy Software Mind zintegrował również dostarczane przez partnerów komponenty, będąc równocześnie odpowiedzialnym za integrację z systemami zewnętrznymi.

Główne elementy systemu, za które odpowiedzielny był zespół projektowy Software Mind to:

• Sensor Integration Layer - zbieranie danych z czujników i mediów społecznościowych w wielkiej skali
  • Skalowalna warstwa usług (WeSenseIt API) – oparta o klaster HBase
  • Infrastruktura chmury obliczeniowej oparta na Apache CloudStack - skalowalna platforma IaaS (Infrastructure as a Service)
  • Skalowalny backend dla aplikacji mobilnych
  • Silnik przetwarzania zdarzeń geo-przestrzennych - CEP (Complex Event Processing)
  • System subskrypcji ostrzeżeń lokalnych i mobilnych (GeoNotifications)

Technologie, jakie zostały użyte to m.in.: Hadoop, HBase, OpenTSDB (Open Time Series DB), HIVE, Apache CloudStack, technologie zarządzanie danymi geo-przestrzennymi (PostGIS, Geohash), przetwarzanie języka naturalnego w wielkiej skali, STORM (skalowalne przetwarzania real time), integracja modeli hydrologicznych, standardy komunikacji z czujnikami (SensorML, O&M, WaterML, Internet of Things).

Software Mind stawia na rozwój i innowacje, wdraża najnowsze technologie, często wyprzedzając trendy. Udział w opisanym projekcie, to wyróżnienie zespołu Software Mind oraz najlepszy dowód kompetencji, które z sukcesem firma wykorzystuje w projektach biznesowych.