Standard Chartered Bank, dysponujący ponad 1200 placówkami, w przeszło 70 krajach, uruchomił w swoich chińskich oddziałach wirtualny system bankowy - LiveBank - opracowany przez krakowską spółkę Ailleron (kiedyś Software Mind). Bank już wcześniej pilotażowo wdrożył to rozwiązanie w Malezji i Singapurze, a szybka adopcja LiveBank w regionie otworzyła drzwi do kolejnych uruchomień platformy m.in. w Chinach, Tajwanie i Hongkongu.

W dniu 11 stycznia 2017 r. China Standard Chartered Bank ogłosił uruchomienie usługi typu virtual banking, która pozwoli podnieść jakość i sprzedaż oferowanych usług oraz sprostać wymaganiom dzisiejszego klienta. Efektem wdrożenia jest uruchomienie wirtualnej komunikacji z doradcami banku. Podobny launch nowej formy obsługi klientów odbył się w Tajwanie, w dniu 13 grudnia 2016.

Dzięki rozwojowi technologii wiele podstawowych operacji bankowych można zrealizować online przy użyciu dedykowanych aplikacji mobilnych. Jednak w kontekście bardziej złożonych i skomplikowanych kwestii w sferze finansów Klienci nadal wymagają bezpośredniego kontaktu z profesjonalnym doradcą, wsparcia z ich strony. Uruchomienie usług video pozwoli na realizację właśnie takich operacji. Dla Klientów to niesamowita wygoda, bo teraz mogą skontaktować się ze swoim bankiem niezależnie od miejsca, w którym aktualnie się znajdują. – tłumaczy Piotr Skrabski, General Manager LiveBank w Ailleron SA.

LiveBank jest zaawansowanym technologicznie rozwiązaniem z obszaru wirtualnej bankowości, które gwarantuje obsługę klienta na najwyższym poziomie bez konieczności straty czasu na podróż do fizycznego oddziału banku. Zapewnia wiele udogodnień, w tym m.in. możliwość skontaktowania się z doradcą banku, przesyłanie podpisanych dokumentów czy dostęp do praktycznie pełnej oferty banku – a wszystko za pośrednictwem bezpiecznych połączeń wideo, audio lub czatu, w zależności od preferencji klienta. Dzięki dostosowywanemu streamingowiu, bank może zapewnić klientowi komfortowe, wysokiej jakości połączenie wideo, co sprzyja interakcji i pełnej obsłudze transakcji finansowych od momentu rozpoczęcia, do ich autoryzacji i zamknięcia.

Z roku na rok coraz wyraźniej widać skokowy wzrost zainteresowania wirtualnymi oddziałami. Wynika to przede wszystkim z wszechobecnej tendencji do optymalizacji kosztów oraz poszukiwania innowacyjnych i praktycznych rozwiązań, które pozwolą bankom na dostarczanie wysokiej jakości usług w zupełnie innej, nowoczesnej formie. Idea virtual bankingu realizowana dzięki technologii LiveBank, w porównaniu do tradycyjnej bankowości, ułatwia i skraca czas załatwiania formalności bankowych, a także pozwala wygenerować satysfakcjonujące efekty zarówno dla klientów, jak i dla samego banku. – dodaje Piotr Skrabski

Dzięki rozwiązaniom typu virtual banking, sektor bankowy otrzymuje wsparcie, które gwarantuje obsługę jak w przypadku tradycyjnych oddziałów, ale w znacznie szybszej i wygodniejszej formie. Dobrze skonstruowany system musi nie tylko zapewniać pełne bezpieczeństwo zawieranych podczas połączenia transakcji, ale także zostać dostosowany do regulacji i wymagań danego rynku.

Polska technologia, dzięki głębokiej specjalizacji i rozwiniętemu rynkowi nowych technologii, odnosi w świecie coraz to większe sukcesy, tak jak w przypadku polskiego LiveBanku.