Jeszcze nigdy wcześniej technologie nie miały tak dużego wpływu na nasze życie, jak obecnie. Wkrótce przekroczymy kolejne etapy, których osiągnięcie do tej pory wydawałoby się niemożliwe. Tak gwałtowny rozwój powoduje, że podstawa programowa z przedmiotów informatycznych to za mało.

Konieczne jest wprowadzenie większej przestrzeni umożliwiającej dzieciom rozwój kreatywności i twórczości. Zarówno najmłodsi, jak i osoby dorosłe, potrzebują wyzwań, które stymulują ich efektywny rozwój. Firma Ailleron stwarza ku temu możliwość, organizując dla nich cykliczne zajęcia z programowania pod nazwą – Scratch Academy

Pierwsza zajęcia odbyły się w 2016 r. Do tej pory przeprowadzono 18 otwartych warsztatów, podczas których poprzez zabawę przekazano dzieciom rzetelną i praktyczną wiedzę.

Scratch Academy pokazuje, jak wiele możliwości daje praca z komputerem i tabletem. Dzieci uczą się programowania za pomocą języka Scratch, stworzonego specjalnie z myślą o najmłodszych. Za pomocą poleceń blokowych dzieci mogą poznać i zrozumieć zasady programowania w przyjazny dla nich sposób, dając możliwość stworzenia prostych gier i animacji.

Oczywiście tworzenie gry to nie jedyne, co można zrobić ze Scratch. Na stronie są miliony projektów, wszystko – od animowanych historyjek do szkolnych projektów naukowych, animowanych oper mydlanych, wirtualnych zestawów budowlanych, klasycznych gier wideo, sondażów politycznych, samouczków trygonometrii, interaktywnej grafiki, a także interaktywnych kartek na Dzień Matki – twierdzi twórca języka Mitch Resnick.

Podczas zajęć wykorzystywane jest również Makey Makey. Jest to urządzenie, które pozwala nadać przedmiotom codziennego użytku nową, zaskakującą funkcję. Dla przykładu, owoce podpięte do Makey Makey stają się instrumentami muzycznymi, a zwykły kawałek kartonu przemienia się w interaktywną matę do tańca. Możliwości wykorzystania tego zestawu są nieograniczone. Więcej informacji o Makey Makey znajduje się na blogu poświęconym Scratch Academy.

Mając na uwadze potrzeby dzieci, Ailleron wciąż wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom. Program zajęć stale się wzbogaca i zaskakuje nowymi propozycjami. Na ostatnich warsztatach uczestnicy mieli okazję poznać Dasha i Dota (producent Wonder Polska) – niebieskie roboty, które można zaprogramować na wiele sposobów.

Chcielibyśmy, żeby dzieci miały jak najbardziej ułatwiony start. Im więcej przydatnych umiejętności zdobędą podczas edukacji szkolonej, tym łatwiej będzie im odnaleźć się w dorosłym życiu. Dokładamy wszelkich starań, żeby Scratch Academy było możliwością do rozwoju na różnych płaszczyznach. Prócz najbardziej oczywistej, jaką jest programowanie, stawiamy również na rozwianie myślenia przyczynowo skutkowego oraz uczymy pracy w grupach. Pokazujemy też, że proces tworzenia nowoczesnych technologii to przede wszystkim radośnie spędzony czas – opowiada Magdalena Krzysztoń VP People & Organization Development Ailleron SA.

Scratch Academy to cykliczny program spotkań, który realizowany jest w Rzeszowie i Bielsku-Białej. Najbliższe warsztaty odbędą się już 26 maja w siedzibie firmy Ailleron w Rzeszowie. Zapisów można dokonać za pomocą formularza znajdującego się na stronie internetowej.

O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.